Są takie dni, kiedy nie wiem, co do garnka włożyć. Już wieczór wcześniej rozmyślam o tym, co ugotuję, a tymczasem nic nie przychodzi mi do głowy – nazywam to zawsze „efektem pełnego tyłka”, co oznacza, że mam po prostu przesyt tego, co dotychczas jadłam.

Pytam wtedy mojego B., na co ma ochotę, a on zazwyczaj rzuca pomysłem w stylu „nic mi nie przychodzi do głowy, ale pomyślę i ci powiem”. Bardzo pomocne, cholerka!Dobrze, że chociaż jest w stanie określić, na jaki dodatek skrobiowy ma ochotę!

Dziś o poranku rzucił, że zjadłby jajka sadzone, na co ja prychnęłam z dezaprobatą – nie przepadam bowiem za innymi formami jajek niż jajecznica, bądź te ugotowane na twardo. Doczekałam się w odpowiedzi najpierw prychu z jego strony, następnie zaś stwierdzenia, że może być coś z ryżem. Szybko zerknęłam więc w czeluście lodówki i zamrażalnika, w wyniku czego powstał przepis, którym dziś się z Wami podzielę!

Kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowo-musztardowym

 

Składniki (na dwie osoby):

  • pół dużej piersi z kurczaka lub dwa duże, wytrybowane udka,
  • sześć pieczarek,
  • cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • trzy łyżki śmietany 18%,
  • trzy łyżki musztardy sarepskiej (lub dwie sarepskiej i jednej delikatesowej),
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, czosnek suszony, kolendra suszona, odrobina suszonego kuminu, łyżka soku z cytryny,
  • szklanka domowego bulionu,
  • olej rzepakowy.

 

Mięso kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w wymienionych w ostatnim punkcie przyprawach i soku z cytryny przez 10 minut. Cebulę i czosnek siekamy, smażymy powoli na oleju, a gdy się zeszklą, dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię, gdy kurczak będzie już także podsmażony. Gdy pieczarki odparują, zalewamy bulionem i trzymamy jeszcze wszystko przez dwie-trzy minuty na ogniu.

W miseczce mieszamy śmietanę z musztardą, a następnie przekładamy na patelnię i wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy przez pięć na średnim ogniu, aby płyn się odrobinę zredukował.  Doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem.

Koniec wieńczy dzieło, a w tym przypadku smak, dlatego do sosu dodajemy pół pęczka koperku, drobniutko posiekanego. Już nie gotujemy, aby koperek nie stracił koloru.

Ja podałam sos z zaproponowanym przez B. ryżem ugotowanym na sypko. Kurczak z pieczarkami w tym sosie komponuje się z nim idealnie!

kurczak z pieczarkami

Może i nie wygląda idealnie, ale wierzcie mi – smakuje genialnie!


Garnki, patelnie i mieszadła w dłoń, do sosu marsz! Zróbie go swoim mężczyznom – może i wygląda delikatnie, ale za to smak jest dzięki musztardzie naprawdę konkretny.

Czekam w komentarzach na Wasze wersje tej potrawy!

Sprawdźcie też inne przepisy z serii Ruda Pichci, tym razem na zupy: Sycąca zupa z czerwonej soczewicy i Wiosna na talerzu, czyli delikatny krem ze szparagów!